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Material that has become contaminated due to renovation or demolition must be disposed 
of as asbestos-contaminated waste material according to 61.150. This includes 
contaminated poly used in the abatement process. OSHA requirements may apply. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

REGION IX


75 Hawthorne Street

San Francisco, CA 94105-3901


December 5, 1991


MEMORANDUM


SUBJECT: Disposal of Contaminated Critical Barriers 


FROM: Robert S. Trotter

Asbestos NESHAP Coordinator


TO: Steven P. Olson

Maricopa County Department of Health Services


This letter is to respond to your question of the NESHAP applicability of material used to 

construct critical barriers for asbestos removal. Material that has become contaminated due 

to renovation or demolition activities must be disposed of as asbestos-containing waste 

according to the provisions of 40 CFR Section 61.150. This would include contaminated 

poly used in the abatement process. 


I have enclosed two former EPA determinations which dictate that asbestos-contaminated 

material and asbestos-contaminated clothing be disposed of according to NESHAP waste 

disposal requirements. 


You should also be aware of the Occupational Safety and

Health Administration's requirements in 29 CFR Section 1926.58 which state "Any asbestos­

contaminated supplies and equipment that cannot be decontaminated should be disposed 

of in prelabeled bags; items in this category include plastic sheeting, disposable work 

clothing, respirator cartridges, and contaminated wash water." 


If you have any questions on these determinations please feel free to call me. 



